Klockstaplar i Skara stift rapport 2012-2014

En mycket intressant rapport finns tillgänglig på nätet om klockstaplar i Skara stift. den är skriven av timmermanskollegorna i Traditionsbärarna i samarbete med antikvarie Elisabet Orebäck Krantz. I rapporten på 170 sidor presenteras ett stort antal klockstaplar framförallt av tornstapeltyp. Anmärkningsvärt är att de genom att tolka konstruktionerna och verktygsspåren kunnat särskilja ett antal tornstaplar som medeltida och sen via dendrokronologi fått dessa tolkningar bekräftade. Före deras undersökning stod den skånska Tornstapeln i Norra Mellby  ut som den äldsta i Nuvarande Sverige, daterade till 1481. Medan den smålänska stapeln i Härlöv var det medeltida Sveriges äldsta daterad till 1485.

Nu har sverige fått 3 tornstaplar daterade till 1300-tal och ytterligare några som ej ännu är daterade men som kan vara av denna höga ålder!

En liten anknytning till Lunds stift finns då de under Klockstapelprojektet besökte bland annat Norra Mellby och Brönnestads klockstaplar. Sen har Mattias Hallgren medverkat vid undersökning av dessa tornstaplar samt Perstorps tornstapel och kyrka inom ramen för ”Historisk timmermanskonst i Lunds stift”. 

Skärmavbild 2015-02-22 kl. 13.41.08 Skärmavbild 2015-02-22 kl. 13.39.08 Skärmavbild 2015-02-22 kl. 13.34.12

Klicka för att komma åt Klockstaplar-läsvesion-web-15-dec.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s