Dörrar

I ”Historisk timmermanskonst i Lunds stift” kommer via att titta närmare på ett antal medeltida dörrar. Vi väljer just i dörrarnas och fönsterbågarnas fall att fokusera på de medeltida då det i senare tider blev ett arbete för snickare att tillverka just dessa. De medeltida dörrarna är däremot tillverkade på ett sådant vis att man kan misstänka att det är samma yrkeskategori som tillverkar taklagen. En stor del av nuvarande Sveriges medeltida kyrkodörrar är presenterade av Lennart Karlsson i:

Karlsson, Lennart, (1988). Medieval ironwork in Sweden. Volume 1.
Karlsson, Lennart, (1988). Medieval ironwork in Sweden. Volume 2.

Hans huvudfokus var som titlen anger det medeltida smidet. Därför har en del dörrar utelämnats och beskrivningen av dörrarnas trästomme varierar.

Därför anser vi det inom projektet angeläget att titta närmare på de medeltida dörrarna för att beskriva dessa, men även för att testa icke förstörande dendrokronologi. Lyckas vi datera dessa dörrar kan man ställa dessa resultat mot de stilhistoriska dateringar som gjorts av Lennart Karlsson och mot de dateringar vi kan göra utifrån vår kunskap om verktygsspår.

 

häglinge

Ovan en bild på Häglinge medeltida kyrkodörr. Lite förvånande är den tillverkad av furbrädor. Hans Linderson från Lunds Universitet har scannat ändträdet för att göra ett försök att datera denna dörr.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s